keskiviikko 18. tammikuuta 2006

Siiklipään uuniperunat ja savukalakastike (*****)

Louhetar -lehdestä tuttu sarjakuvahahmo Siiklipää heittää ruudussaan aina jotain päivänpolttavaa Lopesta ja sen asukkaista. Loppi on tunnettu perunastaan ja Siiklipää on aito loppilainen päätään myöden ;-) . Siiklipään perheessä syödään perunaa, jota vaimo Roosamunda joka päivä valmistaa. Niinä päivinä kun ruokavastuu on Siiklipäällä valmistaa herra mukuloidensa kanssa uuniperunoita. Työnjako on selvä: mukulat käärivät perunat ja Siiklipää on puhelimessa - kunnalliset asiat kun eivät odota.

Kiireisenä päivänä (näitä tuntuu nyt olevan tällä viikolla paljon) epätieteellinen koekeittiömme turvautui Siiklipään ohjeeseen. Koekeittiön valtasi pari mukulaa ja puhelinkin soi sopivasti, kuten asiaan kuului. Mukuloista pienemmällä riitti askaretta yhdenkin perunan kanssa, mutta vanhempi jaksoi kääriä koko pottumäärän. "Mä kutitan tätä vähän kainaloista", kihersi isompi mukuloista levittäessään öljyä pullasudilla perunan kylkiin.

Näitä tarvitset:

Uuniperunoihin

  • 1-2 perunaa syöjää kohden

  • oliiviöljyä

  • merisuola (mieluiten hienoa)

Kastikkeeseen

  • 1 prk (=2dl) kermaviiiä

  • n. 100 g savulohta

  • maustekurkkua

  • ½ punasipulia

  • ½ valkosipulinkynttä

  • merisuolaa (karkeakin käy)

  • valkopippuria

  • pieni loraus sitruunan mehua


  1. Valitse keskenään tasakokoisia perunoita. Pese perunat hyvin ja kuivaa talouspaperilla. Puolita ne sen jälkeen ja nosta foliopaperipalasten päälle. Sivele perunan puolikkaat oliiviöljyllä. Ripsauta kullekin puolikkaalle hiukan merisuolaa, kääri pakettiin ja nosta vuokaan. Paista potut 200 asteessa noin 45-60 minuuttia eli kunnes ovat kypsyneet.

  2. Kun perunat ovat uunissa, valmista kastike. Hienonna sipulit, maustekurkku ja kala. Lisää joukkoon kermaviili, merisuolaa, valkopippuria ja sitruunan mehua. Sekoita kaikki ja laita oleentumaan jääkaappiin.

Raatilaisten hampaiden välissä inhottavasti narskuvat merisuolarakeet olivat vähällä himmentää ruokakokonaisuudelle ajattelemaamme viittä tähteä neljään. Tämän vuoksi suosittelemmekin käyttämään ainakin noissa uuniperunoissa hienoa merisuolaa - ja sellaista hankittakoon myös koekeittiömme maustehyllylle! Muuten ruoka maistui sekä raadin aikuisille että mukuloille. Lapset tosin ihmettelivät jonkin aikaa suolakokkareiden lisäksi myös sitä, että miksi nyt ei kuorita perunoita.

Uuniperunat kastikkeen ja raikkaiden vihannesten kanssa sopivat vaikka illanistujaisiin tai saunaillan ruoaksi. Kastikemäärästä syö noin neljä aikuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti