tiistai 7. toukokuuta 2013

Melkein sokeriton sima sopii myös hellejuomaksi

Tämä blogi on pitänyt pitkään hiljaiseloa, sillä olen ollut ns. monen blogin loukussa. Tällä hetkellä (ja toivottavasti tästä eteenkin päin) olemme miehen kanssa hiilihydraattitietoisemmalla ruokavaliolla eli tällä hetkellä (ala)karpataan enemmän ja myöhemmin ehkä sitten yläkarpataan tai jotain siltä väliltä. Toki niitä repsahduksia tässä pitkin matkaa on tullut ja varmasti tulee jatkossakin, mutta hittaasti hyvä tulee.

Nyt ajattelin, että voisin ottaa ns. yhden blogin taktiikan ja päivitellä näitä karppauskokkailukuulumisia tänne, sillä keittiötapahtumiahan ne vähähiilihydraattiset ruoatkin ovat.  Onhan meidän perheessä myös ei-karppaavia, joten keittiöstä valmistuu aina silloin tällöin jotain ei karpinpaakin. Laihdutuskuulumisia en tänne päivittele - ne taidan pitää tästä lähtien ihan omana tietonani ;-)

Mutta pidemmittä puheitta heti ensimmäisenä jo menneeseen vappuun, joka tietenkin on perinteisesti melko hiilihydraattipitoinen juhla munkkeineen ja juomineen, ja niin se oli meilläkin. Sen verran yritin pitää "linjoista kiinni", että sima kokeiltiin tehdä melkein sokerittomana ja se kannatti! Ajattelin tehdä tätä melkein sokeritonta simaa myös kesäjuomaksi, sillä sen maku yllätti todella positiivisesti. Sima myös kypsyi melko nopeasti, vaikka laitoin sen tulemaan ihan muutama päivä ennen vappua. Toki vapun jälkeen sima oli vieläkin paremman makuista, kun oli saanut tekeentyä pidempään.

Tässä valmistuu karpimpi sima!
Harmi, kun valmiista simasta ei tullut otettua kuvia lainkaan.  

Melkein sokeriton sima


1 l vettä
0,5 dl hedelmäsokeria
1 rkl teelehtiä
2:n sitruunan kuoria raastettuna

lisätään:

4 l kylmää vettä
5 rkl makeutusliuosta
2:n sitruunan mehu
nokare hiivaa





Valmista sima näin:

Keitä vettä, sokeria, teelehtiä ja sitruunankuorta noin 5 minuuttia.
Lisää vesi sitruunanmehu ja hiivanokare.
Anna seistä peitettynä yön yli huoneen lämmössä.
Siivilöi ja pullota. Anna tekeytyä viileässä pari päivää.

Meillä tästä simasta tykkäsivät sekä me aikuiset että perheemme koululaiset. Alkuperäisen ohjeen löydät täältä. Löysin minä netistä ihan sokerittomankin siman ohjeen, mutta epäilin sen onnistumista niin paljon (hiiva kaiketi tarvitsee hiukan sokeria käymiseen), että päädyin tähän melkein sokerittomaan versioon. Tästä innostuneena tuli kyllä mieleen, että mitenköhän kotikalja onnistuisi melkein sokerittomana versiona?

Munkit valmistuivat Kotikokista löytyneellä reseptillä.
Toki meillä sitten vappuna tehtiin myös munkkeja ja ensimmäistä kertaa aikuisiässä myös tippaleipiä. Äiti tapasi aina kotona tehdä juurikin tippaleipiä, mutta minä olen jämähtänyt vapputouhuissani vain munkkeihin. Kannattipa kuitenkin tippaleipiäkin tehdä, sillä perheen esikoinen tykkäsi tippaleivistä lopulta enemmän kuin munkeista. Tämä kuudesluokkalaiseni oli muutoinkin  leipomassa kanssani ja yhdessä tehdenhän se leipominen kuten myös ruuan valmistaminen onkin hauskinta. Ja kyllä tytöstä oli kovasti apuakin!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti