maanantai 29. toukokuuta 2006

Mausteita - ääätsiih

Siivosin tänään koekeittiömme maustehyllyn. Meillä tosin eivät mausteet ole hyllyssä vaan laatikossa. Listasin tuonne sivuihin kaikki keittiössämme käytössä olevat mausteet. Ne kertovat omaa kieltää meidän makumieltymyksistämme. Esim. jalapeno, cayennepippuri, chilijauhe, Tabascokastike sekä paprikat todistavat mieltymyksemme tulisiin ruokiin - meksikolaisia ruokia tulikin talvella kokeiltua monen sorttista, eikä niistä kaikista tullut edes blogattua. Vaan mitäpä kertovat oregano, basilika sekä pizzamauste? Ne johdattelevat keittiömme italialaisiin makuihin ja tuoksuihin. Harmi vain, että italialaisista ruuista pöydässämme ovat piipahtaneet useimmin pizza ja ah niin ihana tomaattikeitto (tiedän, että Italiassa on paljon laajempi ruokavalikoima ;-P .

Omituisiakin löytöjä hyllystä löytyi, sillä mihin ihmeeseen käytämme sitruunapippuria? Se nimittäin on mauste, jota keittiöraatimme mies ei voi sietää. Ostin sen kerran jotain kalaruokaa varten, mutta taisinpa saada syödä yksin koko sapuskan. Sitten ihmetyksekseni löysin maustehyllystä myös hopeapalloja ja strösseleitä. Hopeapallot ovat minusta niin kurjan isoja, että olisi ikävää jos tee/kahvipöydän vieras katkaisisi mokomaan hampaansa.

Sinappijauhetta olemme käyttäneet vain walesilaisiin paahtoleipiin, mutta kuulemma sinapin tekeminen ei olisi vaikeaa. Täytynee käyttää jauhe kesällä loppuun, jos sinappipurkki tulee puristettua grilliherkkujen kanssa tyhjäksi...paitsi, että meillähän ei makkaraa syödä :-)

Pomeranssinkuorta oli maustehyllyssämme useampikin tötterö. Ilmeisesti olen joulun aikaan aina muka unohtanut ko. mausteen ja ostanut sitä sitten uudestaan. Samanlainen episodi oli näemmä käynyt myös curryn kanssa, sillä sitäkin löytyi enemmän kuin riittävästi.

Vaan mitäpä teidän muiden ruokablogaajien maustehyllyistä löytyy? Ottakaa haaste vastaan ja raottakaa maustekaappinne sisältöä ;-P

2 kommenttia:

  1. Meilläkin on sitruunapippuria, vaikka se on kaikkien oppien mukaan aivan hirveä aine. Tuo purkki on tosin ollut olemassa jo useamman vuoden, joten voisi suosiolla siirtää sen sivuun. Meidän maustekaapissa on ehdottomasti mustaa pippuria ja merisuolaa. Muut mausteet sitten painottuvat yrttivalikoimiin, on sekoitusta ja timjamia, kirveli on jäänyt minulle kuivattuna hieman lojumaan, se tuntuu vain täytteeltä. Kuivattu luomutilli oli onnistunut ostos, sillä aromi on hyvin tillimäinen. Erilaisia liemikuutioita on. Ja lajiltelma leipomismausteita kuten inkivääriä ja kardemummaa useissa purkeissa. Kardemummaa olen tosin kuluttanut nyt ahkerasti kahvini seassa, ja se on ihan ok. Ajattelin että on aika saada uusittua nekin. Paprikajauhetta on, mutta sen vuoksi että sillä saa vähän väriä epäonnistuneisiin ruskeakastikkeisiin =). Laakerinlehtiä on myös isossa purkissa. Pitäisi varmaan minunkin siivota hieman maustehyllyä, ja viskata ikääntyneet mausteet multiin kiertämään.

    VastaaPoista
  2. Täytyypäs lisätä tuo merisuola maustelistaani. Meilläkin nimittäin sellaista on, mutta unohdinpa sitten merkitä sen :-P Kardemummakahvi kuulostaa herkulliselta myös...täytyykin kokeilla.

    VastaaPoista