maanantai 20. heinäkuuta 2015

Crock-Pot leipä eli leipää haudutuspadalla

Ostimme viime syksynä Crock-Pot haudutuspadan (slow cooker), enkä ole katunut ostostamme hetkeäkään. Yleensähän monet kodinkoneet jäävät hetken innostuksen jälkeen lojumaan keittiökaapin perukoille, mutta tämä on tullut jäädäkseen. Olen tehnyt sillä muun muassa nyhtöpossua, pastakastiketta, kaalilaatikkoa, riisipuuroa, hernekeittoa ja pitkään haudutettua kaurapuuroa isoista kaurahiutaleista. Tämän ostamamme Crock-Potin hinta Gigantissa oli noin 70 euroa, mutta näitä haudutuspatojahan löytyy myös marketeista ja halpakaupoista jopa 30 euron hinnalla. Crock-Pot tai haudutuspatahan on sellainen, että sinne vaan viskellään raaka-aineet ja annetaan hautua hiljalleen vaikka työpäivän ajan. Illalla kun väki tulee kotiin, löytyy "taikapadasta" sitten ruokaa.Haudutuspadata säästää myös sähköä ja on turvallinen tapa valmistaa ruokaa.

Eräässä Facebookin ruokaryhmässä tuli juttua haudutuspadasta ja joku kertoi tekevänsä sillä kaikki leivät ja kakutkin. Huomasin nopeasti, että tämä minun Crock-Potin käyttö on vielä aikatavalla kapea-alaista, ja niinpä olen nyt päättänyt tutustua pataani paremmin. Viime viikolla kokeilin tehdä sillä sitten myös leipää - ja kyllä kannatti. Keittiökonefriikkinä minulla on myös leipäkone (ollut 2000-luvun alusta lähtien), mutta kun vertaa slow cookerilla tehtyä ja leipäkoneella tehtyä leipää keskenään, niin kyllä ensimmäinen vie kirkkaan voiton niin maussa kuin äänekkyydessäkin sekä nopeudessa. Haudutuspadalla valmistettua leipäähän ei sinänsä kohoteta laisinkaan, vaan leipä sekä kohoaa että paistuu yhtä aikaa. Tämä tekee leivän rakenteesta ehkä vähän raskaamman verrattuna uunissa paistettuun.

Kirjoitan tähän nyt reseptin vaaleasta leivästä, jonka itse ensimmäisenä haudutuspadassani valmistin.

Vaalea leipä Crock-Potilla



Ohjeesta tulee kaksi leipää, joten puolita taikina ja pakasta toinen. Toisen leivän syötyäsi nosta leipätaikinapallo pakastimesta jääkaappiin ja sulata esim. yön yli. Nosta sulanut taikinapallo haudutuspataan ja paista.

2 tl kuivahiivaa
2,5 dl lämmintä vettä
2 ruokalusikallista sulatettua voita / pullomargariinia / margariinia
2,5 dl lämmintä maitoa
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
noin 14 dl vehnäjauhoja

Kaada monitoimikoneen (tämän voi toki varmaan tehdä käsinkin) kulhoon lämmin vesi ja lisää siihen kuivahiiva sekoittaen. Anna olla noin 5 min. tai kunnes hiiva on liuennut. Lisää joukkoon lämmin maito, sokeri, suola ja sulatettu/notkea rasva. Lisää nesteeseen 2,5 dl vehnäjauhoja ja sekoita. Lisää hiljalleen loput jauhoista ja vaivaa taikinaa noin 8-10 minuuttia. Taikina on hyvä, kun se ei enää tartu kulhon reunoille.

Leikkaa leivinpaperista haudutuspatasi kokoinen pala ja pyörittele toisesta taikinan puolikkaasta pallo, jonka laitat Crock-Pot pataan leivinpaperin päälle.

Napsauta haudutuspata High-asentoon ja paista leipää noin 1,5 tuntia. Käännä leipä padassa ylösalaisin, että se paistuisi myös toiselta puolelta. Paista vielä puolituntia. Aivan tarkkaa paistoaikaa on vaikea antaa, sillä paistoaika riippuu haudutuspadastasi. Itselläni tuo kaksi tuntia on juuri sopiva. Voit varmistaa leipäsi kypsyyden kinkunpaistomittarilla. Leipä on valmista, kun se on sisältä noin 93°C / 200°F. Kääri leipä pyyheliinan sisälle ja anna jäähtyä.

2 kommenttia:

  1. Kiva, kun löysin tämän ohjeen, kiitos. Oletko laittanut muita kuin vehnäjauhoja taikinaan? Entäpä esim porkkanaa tms?

    VastaaPoista
  2. Anteeksi, kun vastaus kesti näin kauan. En ole itse laittanut leipään muuta kuin vehnäjauhoja, mutta olen kuullut monien laittaneen muitakin juttuja taikinaan. Varmasti ne kypsyvät samalla tavalla. Kokeilemalla selviää :-)

    VastaaPoista