perjantai 10. helmikuuta 2006

Munako terveellisempää kuin peruna?

Tällä viikolla YLEn uutispalkissa on pyörinyt uutinen, joka kyseenalaistaa vähärasvaisen ruoan merkitystä terveydelle. Martat ovat keskustelleet niin ikään asiasta Ruokapalstallaan. Joku keskutelijoista heitti "kehiin" Harvardin uuden ruokapyramidin, joka poikkeaa aika tavalla nykyisistä ruokasuosituksistamme.

Tosi hyvä juttu tuossa uudessa ruokaympyramidissa on se, että sen kivijalkana on liikkuminen ja painonhallinta. Se mikä suomalaisessa ruokapyramidissa muodostaa jalustan eli runsaasti hiilihydraatteja tuottavat ruoka-aineet kuten viljavalmisteet ja perunat ovatkin Harvardin pyramidissa siirretty aivan huipulle yhdessä punaisen lihan kanssa. Tätä päälaelleen käännettyä pyramidia selitetään sillä, että kun punainen liha korvataan lähes kokonaan kanalla, kalkkunalla, kananmunalla tai kalalla ja kun voi ja tyydyttymättömät rasvat korvataan kasviöljyillä, kolesteriarvot paranevat.

Uutena lisänä Harvardin ruokapyramidiin on tuotu pähkinät ja palkokasvit, joita tulisi syödä peräti 1-2 kertaa päivässä. Pähkinöitä runsaasti syövät ihmiset eivät kuulemma sairastu tilastollisesti niin usein diabetekseen tai kuole sepelvaltimosairauksiin (kts. Parrotsin sivu).

Jännityksellä nyt seuraan, että koska Suomessa romutetaan vanha ruokapyramidi ja siirrytään tähän uuteen - vai tuleeko kohta Harvardin pyramidin kaatava teoria. Sitä odotellassa ja jos vielä uskot perunan hyvää tekevään voimaan niin käypä bongaamassa itsellesi oma arpanumero Louhetar -lehden sivuilta. Arpavoittona on Idusta alkaen - rakkaudesta Lopen perunaan" -kirja.

1 kommentti:

  1. Loistavaa johtaja Louhetar :) Enpä ollutkaan aikaisemmin kuullut uudesta ruokapyramidista. Pitää ottaa tutkintaan.

    VastaaPoista